• Maya Sjöstedt

(2) Röda kors, röda nätter

Runt det trasiga barnet har de målat upp ett landskap av rosor. Små rosor. Med taggiga, bräcklig stammar. Där det lilla barnet kan sträcka ut sig till ljudet av psalmer. Händer som knäpps. Ansikten böjs. När logiken inte finner svar, viskas brustna ord ut i den kalla morgonen.


Hennes hand är kall. Det är som om hela hon har lämnat kroppen. Där den tidiga värmen visat sig på hennes rödrosiga kinder, finns nu bara det likbleka. Den blå nyansen blir en kontrast mot allt det röda. Mot alla de röda näsorna som snyter sig i röda näsdukar och viskar i röda stämmor. Ett kollektivt hjärta som pumpar åt henne. Ett organ som sluter sig runt om. Hans hand kramar henne, varje sekund ett nytt tryck. Kistan är liten i den där stora kyrkan. Kan man ha begravning för någon som aldrig levt? Hade hon sagt med en trött röst och han hade blivit så förvånad av att höra hennes röst att han hade rest sig upp och vält en vas. Sedan pratade hon inte mer. Och nu sitter hon bredvid honom med ett hängande huvud, hängande axlar, ett hjärta som hänger någon annanstans: För hos henne finns det bara ett djupt sår.


Jag målar mig själv med ord som du tappat. Tills jag kan finna ledtrådar till mig själv. Ett pussel jag varsamt lägger. I tystnad. Vem var du? Och vem är jag? Kan du vara dig, utan mig? Kan jag vara mig, utan dig? Kroppen suktar efter ett allmän tillstånd där allt står stilla. Där allt är tyst och inget känns. Så jag kan andas igen. Men jag vill inte andas igen.


Tårarna som faller ur hans ögonvrå samlas upp och fastnar i rynkorna. Under sig har han en mängd glittriga vattenpärlor. Hela han går runt och glänser. Han vill ta dem där tårarna och stoppa dem i munnen. Syns dem inte, finns dem inte. Finns dem inte - så är allt bra. Kan du snälla säga att allt är bra? Att det var ett ögonblick av förvirring, av felaktiga ord som blivit sagda. Alla lever. Alla mår bra. Vad skönt. Nu kan vi åka hem och leva igen. Men någonstans landar dem i de där kritvita väggarna. Och vårdarna som kommer in och stoppar in nya dropp. Och besökstider som inte får överskridas. Någonstans har denna händelse lett till vattenpölar under ögon och tunga kroppar.Maya Sjöstedt

0 visningar
Kontakta oss

Företag kan kontakta oss för föreläsningar, workshops eller presentationer kring mindfulness och poesi.