Maj månads vinnare i Hey Recoup's skrivtävling - Joss Engqvist

Bidraget:


Drar sakta fram dig ur gränslandet. Finner fräkniga ojämnheter under suddig blick. Jag har lärt mig att lirka dig med precision, noga avväga dagar och gråskalan som skiftar under ögonen. Lärt mig veta innan jag vet.


Ibland om måttbandet trasslar och vågen står still, pressar jag ner den tryckande känslan i halsen till fötterna som alltid tar mig ut. Nyförlöst av alla orossträngar jag klipper, lätt i en värld som fortfarande finns. I klirrande skålar, rabatter med soldyrkande snödroppar, händer att hålla sig i. Där finns den. Jag vill ta med dig dit, men just nu är din värld under täcket som doftar ljung av mina försök att härma våren.


Ibland vill jag bara stanna kvar med dig i ljunglandet, tänka att detta är den riktiga våren, att allt som pågår, klirrar, slår ut och händer, bara är något som man hittat på.


Jag väntar, iakttar, ser hur den mörka tonen intar en annan nyans och jag vet att du är påväg. Upp ur ljungen och ut i världen, den riktiga eller påhittade. Där från sängkanten och all min grusvägslånga längtan ser jag dig. Hur dina tankar trevande tassar ur tviveln du hamstrat och tuggat om och om tills det bildades en ny årstid. Försiktig förväntan. Du lägger din stigande energi mot min mun, handflatan fuktig som av morgondagg i min torra, trötta. En kropp som känns som skor man ännu inte har gått in och gjort till sina, stel och oföljsam. Du verkar inte alls märka, är exalterad, ny. Vill ta med mig till den klirrande, utslagna världen.


Jag låter dig le och lättar på läpparna. Vet att där utanför har världen redan hänt, droppar dalat, slagit in sig och vänt. Jag sätter mig upp i sängen, pressar ner den tryckande känslan från halsen i händerna som alltid tar mig upp. Laddar maskinen med höstdoft och går före ut.


- Joss Engqvist


Hey Recoups motivering till vinsten:


"Den självoffrande känslan i att vara närstående till någon med psykisk ohälsa, som ingen talar om - lyfter du upp med kraftfulla meningar. Hur personen skapar vår under täcket, hur man gör allt för den man älskar - oavsett hur mycket det tär på en själv. Väldigt naken, sårbar och äkta text som inte lämnar ens hjärna, utan som man går runt och tänker på då och då. Fängslande och vackert!"


Återigen - stort tack Joss för ditt jättefina vinstbidrag!

72 visningar
Kontakta oss

Företag kan kontakta oss för föreläsningar, workshops eller presentationer kring mindfulness och poesi.