Meditation som återhämtning

När vilar vi egentligen?

Nej. Här pratar jag inte om när vi sover. Och jag pratar definitivt inte om när vi scrollar på våra sociala medier eller ser på serier.

Utan jag pratar om vila. Sinnesro. Frid.

När vilar vi egentligen?


Inom mindfulness pratar man om micropauser. Det är sådana pauser man tar under dagen för att återhämta sig och vila. Det kan handla om att när du väntar i en kö - att då stanna upp och känna in ditt andetag. Var känns andetaget som mest? Prova följ med några andetag, in och ut genom näsan. Gör så några gånger.


Eller när du äter din mat. Lägg undan Instagram och känn in det du äter. Hur smakar det egentligen? Vad upplever jag för dofter? Känslor? Textur?


En micropaus kan vara hur kort som helst. Det kan ske när du går till jobbet. Ta några steg fullt medvetet. Hur känns det att lyfta foten? Sätta ner foten? Hur upplevs kontakten mellan underlaget och fotsulan?


När du väntar på någon. Stanna upp och notera alla ljud runt omkring dig. Vad hör du? Fågelkvitter. Vatten. Människor. Bilar. Koncentrera dig på ett ljud och känn in det. Flytta sedan uppmärksamheten till nästa ljud.


När du känner dig överväldigad - förflytta dig någonstans där det är tyst och sitt och blunda där en stund. Bara känn in dina andetag. In och ut. För den som vill erbjuder jag tysta meditationer live varje vardagsmorgon 07:30 här.


För att minska stress och utbrändhet i våra liv är det nödvändigt att vi blir mer medvetna. I början måste du kanske påminna dig flera gånger om dagen att rikta din uppmärksamhet till nuet. Kanske finner du inte tiden att prioritera en timmes meditation varje dag. Kanske lyckas du bara norpa åt dig några micropauser under dagen. Underbart! Ty dig till dessa, för de kommer att hjälpa dig. Både i nuet och långsiktigt.


Meditationskurser här


Maya, Hey Recoup

0 visningar
Kontakta oss

Företag kan kontakta oss för föreläsningar, workshops eller presentationer kring mindfulness och poesi.