• Maya Sjöstedt

Skriv om det som skrämmer dig

Skriv om det som skrämmer dig - står det på skärmen och han ser bokstäverna. Hur de knycklat till sig längst hans nyckelben. Vid bröstkorgen finns meningar han aldrig yttrat. Vid skelettet har ord skärt sig. Karvat in djupa linjer.


Skriv om det som skrämmer dig - står det på skärmen. Men händerna är stela av konturer, av bokstäver som radar upp sig i en svart sörja. Taggiga kanter som sticker i strupen. Versaler som bildat mönster i huden.


Skriv om det som skrämmer dig är en uppoffrande handling. Där växer de snåriga blommorna. Där lindar sig taggar runt bröstet. Kramar åt vid varje andetag. Ut. In. När du ser det röda blodet lysa mot dig, på skärmen där, röda ord som smälter ut i sidorna. Som fyller upp. Det är då du offrat den del av dig. Som glömts bort. Tryckts ner. Det är då orden spiller ut som aldrig velat spillas. Det är då deras kanter dras ner längst din strupe. Det är då blodet skvätter. Tills de hamnar där framför dig. Tills hela du ligger där. Bultande hjärta och lunga.


Var ska dessa ord annars ta vägen?

Om inte här. Brutalt här med dess närvaro och vassa struktur. Var ska det skära om inte här? I bröstet och i krossade barndomsminnen och förlegade sorger. Vem ska känna om inte alla här, alla precis just nu? Som river samma väggar och kretsar i samma omlopp. Ta på allt det som smärtar. Ta på det som blöder. Detta är en röd sörja du kan lägga dig i. Detta är något du kan slutas samman med. Som en kärlek som dött. Som en kram du aldrig fått. Lägg dig ned och förlika dig med det röda. Tills alla vet. Tills alla känner.


Det är inte en plikt men hur ska du annars överleva? Känner du inte hur det bränner? Känner du inte hettan i fingertopparna och syran i magen? Du bär dessa meningar likt bomber i väskor. Sprängs. Sprängs. Sprängs. En liten flicka som letar efter sin mamma i husets spillror. Leta efter orden. Leta efter orden. Leta efter orden. De viker sig inte. De blir kvar där. Tills de en dag ligger där framför dig.


Tills en dag - du ligger framför dig. Röd. Blodig. Sårbar. Oövervinnerlig.
0 visningar
Kontakta oss

Företag kan kontakta oss för föreläsningar, workshops eller presentationer kring mindfulness och poesi.